Borsalar kripto varlıkların güvenliğini nasıl sağlamalı?
Singapur merkezli global kripto para borsası Phemex, sistemin ve kullanıcı hesaplarının güvenliğini attığı yeni adımlarla destekliyor. Bu kapsamda yeni bir uygulamayı hayata geçiren borsa, tasarladığı Hiyerarşik Deterministik Soğuk Cüzdan Sistemi’yle kullanıcı güvenliğini artırmayı hedefliyor. Bu gelişmeyle birlikte Phemex’e yatırım yapan fon sahiplerinin varlıkları periyodik olarak birden çok imzalı soğuk cüzdanda toplanıyor. Her bir kullanıcıya bir soğuk cüzdan fon yatırma adresi tanımlayan Hiyerarşik Deterministik Soğuk Cüzdan Sistemi ile kullanıcı fonlarını SAFU (güvende) tutmak amaçlanıyor. Yatırımlar çevrim dışı imza yoluyla periyodik olarak birden fazla soğuk cüzdanda toplanıyor.
Phemex, sahip olduğu Wall Street risk denetimi deneyimiyle de makûs niyetli hareketleri tespit ederek kullanıcı varlıklarının ve platformun güvenliğini sağlama noktasında süratlice harekete geçebiliyor. Platformdaki nitelikli fon çekme talepleri, çevrim dışı imza ile gerçekleştiriliyor. Ayrıyeten varlıklar üzerindeki tüm süreçler çevrim dışı imza ile yapılarak soğuk cüzdan sisteminde depolanıyor.
Borsa, benimsediği şeffaflık siyaseti doğrultusunda kullanıcıların rezervlerdeki fonlarının güvenliğini denetim edebilmesi için rezerv delili yayınlamaya devam ediyor. Ayrıyeten, Phemex’in ödenmemiş kurumsal borcu olmadığını da kamuoyuyla paylaşılıyor. Rezerv ispatlarının yayınlanması ve uygulamaya alınan yeni güvenlik tedbirleri ile kripto ekosistemindeki inanç endeksinin olumlu tarafta etkilenmesi bekleniyor.
SAFU, kripto ekosisteminde ne manaya geliyor?
SAFU; kripto paraların soğuk cüzdanlarda, Phemex üzere borsalarda yahut ekosistemdeki kullanıcıların cüzdanında inançlı bir biçimde saklandığını söz eden bir kripto terimidir. Kullanıcı varlıklarının inançta olduğu manasına gelen bir söz olarak kullanılıyor. SAFU, “güvende” demenin “kriptoca” yoludur. Bilhassa Twitter’da yer alan kripto topluluklarında kullanıcı varlıklarının inançta olduğunu söz etmek için sıklıkla kullanılıyor.