Ekonomi

NYC emekli maaşı Aramco CEO’sunun BlackRock yöneticisi olmasına karşı çıkıyor

New York Şehri Çalışanları Emeklilik Sistemi, BlackRock Inc. hissedarlarına Suudi Aramco (TADAWUL:2222)’nun CEO’su Amin Nasser’in BlackRock yönetim kuruluna yönetici olarak seçilmesine karşı oy kullanmaları çağrısında bulundu. New York Şehri Komptrolörü Brad Lander tarafından yönetilen emeklilik fonu, Çarşamba günü yaptığı bir başvuruda potansiyel çıkar çatışmaları ve insan hakları konularıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Emeklilik fonu adına Lander, Nasser’in seçilmesinin BlackRock’ın karbonsuzlaştırma çabalarını bağımsız olarak denetleme kabiliyetini zayıflatabileceğini ifade etti. Emeklilik fonu BlackRock ile yaklaşık 19 milyar dolar yönetiyor ve firmada 43 milyon dolarlık bir yatırımı bulunuyor. Ancak BlackRock, Nasser’in New York Borsası tarafından belirlenen bağımsızlık kriterlerini karşıladığını ve yönetim kuruluna değerli enerji sektörü içgörüsü getirdiğini belirterek adaylığını savundu.

Dünyanın en büyük petrol şirketi olan Aramco ise konuyla ilgili henüz bir yorum yapmadı. Bu arada BlackRock, Suudi Arabistan ile ilişkilerini derinleştirerek Salı günü krallığın egemen varlık fonunun desteğiyle 5 milyar dolarlık bir yatırım platformu başlattığını duyurdu.

İklim konusundaki tutumu nedeniyle ABD’li Cumhuriyetçi politikacılar tarafından mercek altına alınan ancak fosil yakıtlara yatırım yapmaya devam eden varlık yöneticisinin 16 üyeli bir yönetim kurulu bulunuyor. Yönetim kurulu için tüm adaylar, CEO Larry Fink’in ücretinin onaylanmasına karşı tavsiyede bulunmalarına rağmen, en iyi vekil danışmanları Institutional Shareholder Services ve Glass Lewis tarafından seçilmeleri için tavsiye edildi.

Emeklilik fonu başvurusunda Nasser’in fosil yakıtların yaygınlaştırılmasını savunmasının BlackRock’ın emisyonları azaltma taahhüdüyle çeliştiğini vurguladı. Ayrıca Nasser’in 2022’deki bir doğal gaz boru hattı anlaşmasına ve 2023’te bu satın almayla ilgili bir tahvil ihracına dahil olmasının bağımsızlığını tehlikeye attığına dikkat çekildi.

Başvuruda ayrıca insan haklarıyla ilgili endişeler de dile getirilerek, geçen yıl BM uzmanlarının Aramco’nun iklimle ilgili olduğu iddia edilen insan hakları ihlallerinde oynadığı rolü eleştiren bir mektubuna atıfta bulunuldu. Emeklilik fonu, Nasser’in yönetim kurulu üyeliğinin BlackRock ve hissedarları için itibar riski oluşturabileceğine inanıyor.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Yönetim kurulu üyelerinin seçileceği yıllık toplantının 15 Mayıs’ta yapılması planlanıyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu