Haber

Tunceli’de Yörükler Koyunlarının Sağlıklı Doğuşunu Gözetliyor

TUNCELİ’de göçebe sürü sahipleri, soğuk hava ve yabani hayvan saldırısı riskine rağmen koyunlarının sağlıklı doğum yapabilmesi için; Koyun ağıllarında 24 saat nöbet tutuyor. Sürü sahiplerinden Seçkin Ekici (34), “Doğum sırasında hayvanların yanında olmamız gerekiyor. Doğumda koyunların yanında olmazsak kuzuların çoğu ölüyor. Bu yüzden de her gün hayvanlarımızın yanındayız. gece.”

Çemizgezek ilçesine 33 kilometre uzaklıktaki ve 3 tarafı Keban Barajı ile çevrili olduğu için ‘yarımada’ olarak nitelendirilen Kıraçlar köyündeki sürü sahipleri, hayvanlarını köylerine 10 kilometre uzaklıktaki ‘kom’ köyünde besliyor. evler. Duvarları taştan, tavanı branda kaplı ağıllarda tutuyorlar. Sürü sahipleri hayvanlarını komadan çıkarıp kış aylarında günde üç kez besliyor. Besleme işleminden sonra Keban Barajı’na götürülerek su ihtiyacını karşılanır. Güne şafak vakti başladıkları için bölgede ‘Şafaklılar’ olarak anılan sürü sahipleri, şubat ayının prestijiyle farklı bir telaş içinde ve kuzularının doğumunu bekliyor.

EZİLMELERİNİ VE ÖLMELERİNİ ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Sürü sahipleri, soğuk hava ve yabani hayvan saldırısı riskine rağmen koyunlarının sağlıklı doğum yapmasını sağlıyor; Yoldaşlarda 24 saat görev başındadır. Hayvanlara doğum sırasında bir veteriner gibi yardım eden sürü sahipleri, kuzuların yüzlerce koyunun altında ezilip ölmemesi için büyük çaba harcıyor. Ayrıca ilk kez doğum yapan ve yavrularına alışamayan koyunlar için sürü sahipleri devreye giriyor. Kangal köpekleri koyunları ve yeni doğmuş kuzuları kurtlardan korur. Günde iki kez sütle beslenmek üzere anneleriyle bir araya getirilen kuzular, sürü sahibi yörükleri sevindiriyor.

‘ŞU ANDA ÇOK TATLI VE YOĞUN BİR ÇALIŞMAMIZ VAR’

Kardeşi Seçkin ile birlikte görev yapan Uğur Ekici (37), kuzuların doğumuyla birlikte zorlu bir çalışmanın başladığını belirterek, “Bahar ve yaz aylarında Tunceli’nin yaylalarına giderek hayvanlarımızı otlatıyoruz. Kış aylarında köyümüze dönüyoruz. Köyümüze biraz uzak. Taş kullanıyoruz ve “Kom adını verdiğimiz, çadırlarla kurduğumuz barınaklarda hayvanlarımızı besliyoruz. Şu anda tatlı bir telaş ve yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Çünkü kuzular dünyaya geliyor. Bazı koyunların ise doğuramama gibi sorunları vardır. Kuzular doğum yapamadıklarında ölürler. Bu nedenle görevimizin başındayız” dedi.

‘DOĞUM SÜRECİ 1 AY SÜRÜYOR’

İşçi vardiyalarının zor olduğunu anlatan Seçkin Ekici, şöyle konuştu:

“Koyunlarımız doğum yapmaya başladı. Bu süreçte işimiz ağır ve yorucu oluyor. Çünkü doğum sırasında hayvanların yanında olmamız gerekiyor. Doğum sırasında koyunların yanında olmazsak kuzuların çoğu ölüyor. Bu nedenle.” Gece gündüz hayvanlarımızın yanındayız. Geceleri sıcaklıklar çok düştüğü için hayvanlarla komada kalıyoruz. Elimizde olmuyor.” “Tüm imkanlar bu kadar. Doğum süreci 1 ay sürüyor ve bu süreç oldukça yorucu ve zahmetli. Kuzuların sağlıklı bir şekilde doğması bizi çok mutlu ediyor ve tüm yorgunlukları unutturuyor.”

pazarcikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu